Ι.Ι.ΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ρ. Φεραίου 1 & Χείρωνος, 38333, Βόλος
Τηλ. 2421056446, Fax 2421056389, email: info@diek.gr - edu@diek.gr
Πρακτική άσκηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αγαπητέ Κύριε, Κυρία, υπεύθυνε/η της Επιχείρησης,

Το Δημοτικό Ι.Ι.Ε.Κ. Βόλου, στο πλαίσιο της καταξιωμένης και πετυχημένης πορείας που έχει στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διατηρεί Γραφείο Διασύνδεσης και Εργασίας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση σπουδαστών και αποφοίτων στο κομμάτι της Πρακτικής τους Άσκησης, για την οποία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Συγκεκριμένα οι ειδικότητες στις οποίες φοιτούν οι σπουδαστές μας είναι :

A] στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών :

 • Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων,
 • Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση & Σχεδιασμός Αντικειμένων,
 • Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος - Σχεδιαστής Μόδας,
 • Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος & Σχεδιασμού Κοσμήματος,
 • Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής,
 • Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων,
 • Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής,
 • Κεραμική Τέχνη,
 • Τέχνη Φωτογραφίας.

B] στον τομέα Τουρισμού:

 • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας chef,
 • Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής,
 • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Γ] στον της Πληροφορικής:

 • Τεχνικός Δικτύων Υπολογιστών,
 • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ( Πολυμέσα / Web Designer - Developer / Video Games).

Δ] στον των Οικονομικών:

 • Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου - Φοροτεχνικού Γραφείου.

Η Πρακτική Άσκηση σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΚΥΑ 139931/08-09-2015, ΦΕΚ 1953/B/10-09-2015 "Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία Καταρτιζομένων Ι.Ε.Κ."), έχει ως βασικό αντικείμενο την πρακτική εφαρμογή και συμπλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους εκπαιδευόμενους κάνοντάς τους να συμμετέχουν σε πραγματικές συνθήκες άσκησης της ειδικότητάς τους. Κάθε ασκούμενος πραγματοποιεί την Πρακτική του Άσκηση σε τμήματα των φορέων απασχόλησης αντίστοιχα με την ειδικότητά του, με την εποπτεία υπεύθυνου του φορέα ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του, χωρίς να καταλαμβάνει θέση εργασίας.

Είναι διάρκειας 960 ωρών και το ωράριο Πρακτικής Άσκησης καθορίζεται στις έξι (6) έως οκτώ (8) ώρες ημερησίως, πρωί ή απόγευμα, (5 ημέρες εβδομαδιαίως), ποτέ όμως νύχτα. Πραγματοποιείται δε, με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Ι.ΕΚ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες.

Τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. μεριμνούν για την ασφάλιση των πρακτικά ασκούμενων στο Ι.Κ.Α., (μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας) και ο εργοδότης δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια από την πλευρά του. Καλύπτεται δε, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης, σε κάθε έλεγχο από ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας κ.τ.λ. με τη Θεωρημένη Απόφαση της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ. που θα βρίσκεται στο χώρο της επιχείρησής του. Η Πρακτική άσκηση ξεκινά την 1η κάθε μήνα. Η επαφή εργοδότη και υπεύθυνου Συντονιστή του Ι.Ι.Ε.Κ. θα είναι σε διαρκή βάση μέχρι τη συμπλήρωση της Άσκησης του σπουδαστή.

Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε για θέσεις Πρακτικής Άσκησης που ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει ο φορέας ή η επιχείρησή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση - διευκρίνιση στο mail: practice.diek@gmail.com, υπεύθυνη : Όλγα Οικονόμου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Αγαπητέ Σπουδαστή, Σπουδάστρια,
η Πρακτική Άσκηση σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΚΥΑ 139931/08-09-2015, ΦΕΚ 1953/B/10-09-2015 "Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία Καταρτιζομένων Ι.Ε.Κ.") είναι πλέον Υποχρεωτική για την ολοκλήρωση της φοίτησής σου και την απόκτηση της Β.Ε.Κ. ( Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης), με την οποία στη συνέχεια μπορείς να συμμετάσχεις στις εξετάσεις Πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Για να ενημερωθείς αναλυτικότερα για τη διαδικασία διαχείρισης της Π.Α. κάνε λήψη στο αρχείο, Οδηγίες για Πρακτική άσκηση που βρίσκεται πιο κάτω ή επικοινώνησε στο mail: practice.diek@gmail.com, υπεύθυνη :Όλγα Οικονόμου.

Ευχαριστούμε,
Η Διεύθυντρια του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου,
Βούλγαρη ΜαρίαΕγκύκλιος για Πρακτική άσκηση ΙΕΚ

ΦΕΚ ΚΥΑ Πρακτικής άσκησης 1953/10-9-2015

Οδηγίες για Πρακτική άσκηση

Βεβαίωση εργοδότη για έναρξη Πρακτικής άσκησης

Αίτηση έναρξης Πρακτικής άσκησης 4186

Βεβαίωση εργοδότη για λήξη Πρακτικής άσκησης

Βιβλίο Πρακτικής άσκησης (Μηνιαίο)

Ι.Ι.ΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ρ. Φεραίου 1 & Χείρωνος, 38333, Βόλος
Τηλ. 2421056446, Fax 2421056389, email: info@diek.gr - edu@diek.gr