Ι.Ι.ΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ρ. Φεραίου 1 & Χείρωνος, 38333, Βόλος
Τηλ. 2421056446, Fax 2421056389, email: info@diek.gr - edu@diek.gr
Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

Ο κλάδος της αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της βιομηχανίας-βιοτεχνίας των τροφίμων.

Είναι ένα από τα πλέον σύνθετα βιοτεχνικά επαγγέλματα και απαιτεί ένα πολύ ευρύ φάσμα γνώσεων τόσο σε τεχνικό όσο σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου το ψωμί έχει βασική συμμετοχή στην διατροφή των λαών και παραμένει πάντα ο πρωταγωνιστής της καθημερινής ζωής μας με διάφορες γεύσεις και μορφές.

Το γλυκό είναι ο άλλος συγγενής του άρτου το οποίο μέσα από μια παράδοση αιώνων έχει αποκτήσει ένα κοινωνικό χαρακτήρα και συμβολισμό και είναι άρρηκτα δεμένο με τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο σύγχρονος Αρτοποιός για να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ άλλων πρέπει να εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων που παράγει και με προϊόντα της Ζαχαροπλαστικής αλεύρου η οποία είναι το μονοπάτι που οδηγεί την τέχνη της Αρτοποιίας στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής.
Το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη είναι πολύμορφο. Περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη.
Ο ζαχαροπλάστης πρέπει να διαθέτει γνώσεις των υλικών και συστατικών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή γλυκών, δεξιοτεχνία στα χέρια, ικανότητα υπολογισμού των υλικών και συστατικών των προϊόντων του, καθώς και δημιουργική φαντασία, για να μπορεί να κάνει κατάλληλους συνδυασμούς υλικών και να δίνει όμορφη παρουσίαση στα γλυκά που παρασκευάζει.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας « Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
Επιλογή και πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών και προμήθειά τους.
Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.
Προβολή και διάθεση των προϊόντων.
Βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων.
Σχεδιασμό και παραγωγή νέων προϊόντων.
Αξιολόγηση από οικονομικής πλευράς των προϊόντων, ανάλυση των στοιχείων του κόστους και προσδιορισμός της τιμής πώλησης.
Προγραμματισμό της παραγωγής και αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής είναι ικανός να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα, σε εταιρείες έτοιμων γευμάτων, σε κρουαζιερόπλοια, ή ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικά Καθήκοντα:

1.Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης

  • Επιχειρηματίας
  • Στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδας

2.Στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων

  • Υπεύθυνος ομάδας παραγωγής
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων
  • Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων (αρτοποιείων)

3.Στέλεχος στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών

  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών
  • Υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών

4.Στέλεχος αλυσίδων πολυκαταστημάτων
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής
  • Υπεύθυνος προγραμματισμού παραγωγής
  • Υπεύθυνος προμηθειών

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Τα μαθήματα βασικής επαγγελματικής κατάρτισης :
    • Τεχνική Επικοινωνίας
    • Αγγλικά
    • Γαλλικά
    • Χρήση Η/Υ
    • Επιχειρηματικότητα
    • Στοιχεία συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας - HACCP
  • Τα μαθήματα εξειδίκευσης :
    • Πρώτες ύλες Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής
    • Γενική Χημεία-Χημεία Τροφίμων-Μικροβιολογία
    • Υγιεινή και Ασφάλεια στο αρτοποιείο
    • Μηχανολογικός εξοπλισμός αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων
    • Τεχνικές εγκαταστάσεις
    • Αρτοποιητική τέχνη
    • Ζαχαροπλαστική τέχνη
    • Διατροφή
    • Ποιοτικός έλεγχος υλών και προϊόντων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής
    • Αρχές νομοθεσίας τροφίμων-επαγγέλματος(Αρτοποιίας)
    • Κοστολόγηση στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ

Επισκέψεις σε κλαδικές εκθέσεις
Συμμετοχή σε διαγωνισμούς
Συμμετοχή σε ειδικά σεμινάρια
Συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγών
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου
Ι.Ι.ΕΚ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ρ. Φεραίου 1 & Χείρωνος, 38333, Βόλος
Τηλ. 2421056446, Fax 2421056389, email: info@diek.gr - edu@diek.gr