Το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου με το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας.
Το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου διανύοντας μια καταξιωμένη πορεία τριάντα χρόνων κατέχει μια υψηλή θέση στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αποτελεί τμήμα της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ και είναι το μοναδικό ΙΕΚ που ανήκει σε Δήμο στην Ελλάδα και σήμερα διαθέτει στην υπηρεσία των σπουδαστών 13 ειδικότητες. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συστήματος εκπαίδευσης, έχει εντάξει τη συμμετοχή των σπουδαστών σε project πραγματικού χρόνου εργασίας. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά, να ανακαλύπτουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και το προσωπικό τους στυλ , αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αποκτούν σημαντικές εμπειρίες.
Με το Κέντρο Ρομά Αλιβερίου το ΙΙΕΚ έχει συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν προσπαθώντας να συμβάλλει και να βοηθήσει στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο. Τα δώδεκα παραμύθια των Ρομά είναι μια ακόμη συνεργασία μεταξύ του Κέντρου και των ειδικοτήτων Γραφιστικής και Ενδύματος, τα οποία ανέλαβαν την εικονογράφηση του βιβλίου και την κατασκευή κοστουμιών για τις φιγούρες της παράστασης. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έδωσαν τις κατευθύνσεις στους σπουδαστές και στη συνέχεια εκείνοι εργάστηκαν με το προσωπικό τους ύφος ο καθένας και με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους παρουσίασαν την εργασία τους τεκμηριώνοντας την πηγή έμπνευσής τους. Δόθηκε έτσι στους σπουδαστές η ευκαιρία να ασκήσουν στην πράξη την ειδικότητά τους.
Από το τμήμα Γραφιστικής εργάστηκαν οι σπουδαστές: Αλεξανδρίδης Αλέξιος, Γιαννακού Αθανασία, Λιμπαντιτζόπουλος Νίκος, Τσαρούχας Αθανάσιος και Φουρκιώτης Κωνσταντίνος και από τις εργασίες τους, επιλέχθηκε από επιτροπή η εικονογράφηση της σπουδάστριας Αθανασίας Γιαννακού , ενώ καθοδηγητής και συντονιστής της όλης προσπάθειας ήταν ο εκπαιδευτής του τμήματος κ. Απόστολος Ζησιμάτος. Η συγκεκριμένη εικονογράφηση επιλέχθηκε γιατί το ύφος της ακολουθούσε το αφηγηματικό ύφος του κειμένου και ο σχεδιασμός της ήταν τέτοιος που απελευθέρωνε τον χώρο στο κείμενο και αποτελούσε περισσότερο μια εικαστική έκφραση.
Για την κατασκευή κοστουμιών της παράστασης εργάστηκαν οι σπουδάστριες της Ειδικότητας του Ενδυματολόγου : Αθανασίου Σίνα, Αναστασίου Χρύσα, Καραγιάννη Γαρυφαλλιά και Χέμινγκ Παρασχούδη Αιμιλία υπό την επίβλεψη της εκπαιδεύτριας κ. Όλγας Οικονόμου. Η ομάδα επισκέφτηκε το Κέντρο Στήριξης Ρομά και με τις κυρίες του οικισμού αντάλλαξαν εμπειρίες , τεχνικές και κατασκεύασαν μέρος των κοστουμιών που θα δείτε στις κούκλες του κουκλοθεάτρου .
Το παραμύθι διακατέχει σημαντική θέση στη ζωή όχι μόνο των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Είναι ένα άυλο θαυματουργικό υλικό με τεράστια δύναμη. Είναι εκείνο το είδος του λόγου που χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Η Διοίκηση και οι συνεργάτες της Σχολής, συγχαίρουν όλους όσους εργάστηκαν γι΄ αυτό το αποτέλεσμα, με την ελπίδα να επιτευχθούν στο μέλλον και άλλες τέτοιου είδους επιτυχημένες συνεργασίες και με την ευχή, να είναι τα 12 παραμύθια των Ρομά καλοτάξιδα .
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι σπουδαστές της ειδικότητας Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, Κωνσταντίνα Τσιμούρτου, Μιχάλης Μωραιτόπουλος και Ντία Παπαπαρίση, πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους νοστιμότατα γλυκά που έφτιαξαν με τους Συμμαθητές τους υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους, Κώστα Μπούρχα και Παναγιώτη Στεργιάδη.