Φωτογραφίζοντας το στοιχειωμένο αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια
Ο θρύλος που συνοδεύει την οικία Κοντού για την ύπαρξη φαντασμάτων έχει στοιχειώσει πολλές δεκαετίες τώρα αυτό το υπέροχο αρχοντικό στα Άνω Λεχώνια. Χτισμένο στη στροφή λίγο πριν από την είσοδο στο χωριό, σχεδιάστηκε από τον Εβαρίστο Ντε Κίρικο, τον πατέρα του ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, την εποχή που κατασκεύασε τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία ένωσε το Βόλο με τις Μηλιές.
Στο παρελθόν η κακοδαιμονία που έπληξε τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες του αρχοντικού, αλλά και η χρησιμοποίησή του ως τόπο βασανιστηρίων από τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο της Κατοχής, ήταν η αφορμή για την εμφάνιση θρύλων που αγγίζουν τα όρια του υπερφυσικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να επισκεφτούν την οικία Κοντού. Την ίδια στιγμή οι ντόπιοι δεν παύουν να υπενθυμίζουν την ύπαρξη θλιβερών ιστοριών, για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο παρηκμασμένο σήμερα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο έχει αφεθεί στη μοίρα του.
Ωστόσο, υπάρχουν Βολιώτες που αψηφούν τις φήμες για το στοιχειωμένο αρχοντικό και δεν διστάζουν να περάσουν το κατώφλι του. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Χρήστος Τζάνης, σπουδαστής φωτογραφίας στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε το χώρο και μίλησε για όσα συνάντησε εκεί μέσα. «Πριν πάω στην οικία Κοντού, είχα ακούσει και διαβάσει αρκετά. Όμως, η ιστορία που συνοδεύει το συγκεκριμένο μέρος με έκανε να θέλω ακόμη περισσότερο να βρεθώ στο χώρο και να τον εξερευνήσω», εξομολογήθηκε ο 27χρονος σπουδαστής, για να συμπληρώσει: «Όταν ξεκινάς να βγάλεις μία φωτογραφία είσαι αποφασισμένος να το κάνεις. Οπότε παραβλέπεις ακόμη και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν. Περνώντας την κεντρική είσοδο δεν σκέφτηκα τίποτα. Μπήκα μέσα, έκανα τη φωτογράφιση που ήθελα και μόνο όταν εξήλθα συνειδητοποίησα πού είχα βρεθεί λίγο νωρίτερα».
Στο άκουσμα του εγχειρήματός του αρκετοί φίλοι και γνωστοί του Χρήστου Τζάνη το πρώτο ερώτημα που του απηύθυναν, ήταν εάν φοβήθηκε κατά την παραμονή του στο αρχοντικό. «Ήμουν τόσο συγκεντρωμένος, που δεν έδωσα σημασία σε ό,τι είχα ακούσει όλον αυτόν τον καιρό. Αρκετοί φοβούνται να μπούνε σε σπίτια, τα οποία φημίζονται πως είναι στοιχειωμένα. Όμως, σίγουρα και πολλοί άνθρωποι δεν είναι φωτογράφοι», σημείωσε με νόημα ο νεαρός Βολιώτης.
Στη συνέχεια της κουβέντας έδωσε μία άλλη διάσταση για όσα αντίκρισε εντός της οικίας Κοντού και αποτύπωσε με τη φωτογραφική μηχανή του: «Πρόκειται για ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο, όμως, έχει αφεθεί στη μοίρα του. Δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί. Εσωτερικά είναι πανέμορφο, με εξαιρετικές τοιχογραφίες. Όταν περάσεις την είσοδο, σε πιάνει ένα δέος. Με λύπησαν οι βανδαλισμοί στο αρχοντικό. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι γκράφιτι. Ο καθένας μπαίνει μέσα και με το σπρέι γράφει ό,τι πιο τρελό, ό,τι πιο χυδαίο βάζει ο νους σου. Επίσης, τα πατώματα είναι σπασμένα, η σκάλα σχεδόν κατεστραμμένη και κινήθηκα με πολλή προσοχή. Φοβήθηκα μη φύγει το πάτωμα και βρεθώ από τον 2ο όροφο στο ισόγειο».
Ο 27χρονος σπουδαστής φωτογραφίας, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ υπηρέτησε και ως ένοπλος φρουρός σε εταιρεία ναυτιλιακής ασφαλείας στον κόλπο του Άντεν, αποκάλυψε το προσεχές μέρος που σχεδιάζει να επισκεφτεί: «Το επόμενο project που έχω κατά νου αφορά στο παλιό κοιμητήριο Βόλου. Θέλω να το φωτογραφίσω αρχικά τις πρωινές ώρες για να έχω φως και να αποτυπώσω ορισμένες λεπτομέρειες που θέλω, αλλά και βράδυ για να δώσω μία άποψη πιο δραματική».
Όσο για το πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που θα έχει αναπάντεχο τετ-α-τετ με κάποιο φάντασμα; Ο Χρήστος Τζάνης απάντησε με αφοπλιστικό χαμόγελο: «Θα έβγαζα μία πολύ καλή φωτογραφία».